top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Richard Monterrosa

Richard Monterrosa

Colombia

Richard verdedigt als leider van vakbond Sintracol de mensenrechten van de landarbeiders op bananenplantages te Colombia.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
FOS
FOS is een solidariteitsorganisatie die wereldwijd strijdt voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.
changemaker delen

Mensenrechtenverdedigers zoals Richard, een doorn in het oog van de fruitbedrijven

Richard komt als leider van vakbond Sintracol op voor de arbeiders op de grote bananenplantages. Deze arbeiders komen dagelijks in contact met gevaarlijke pesticiden en het loodzware werk eindigt vaak in breuken en open wonden.

De arbeiders op de grote Colombiaanse bananenplantages werken voor een onleefbaar loon. Meestal kunnen ze hun medische behandeling niet betalen omdat ze over te weinig financiële middelen beschikken en geen sociale bescherming krijgen. Ze krijgen ook geen vervangingsinkomen waardoor ze  noodgedwongen moeten blijven werken: gebroken, ziek, versleten.

Wie opkomt voor arbeidsrechten en zich verenigt zoals Richard, is een doorn in het oog van de economische machthebbers. Mensenrechtenactivisten krijgen te maken met de getrouwen van grote multinationals en grootgrondbezitters op het Colombiaanse platteland.

Richard is sinds 2013 ontelbare keren bedreigd met telefoontjes, sms’jes, brieven zelfs wapens. Op 18 oktober 2017 kon de politie een moordaanslag op hem verijdelen. Sindsdien staat hij onder bescherming van de Colombiaanse staat. Ondanks dat bodyguards hem op de voet volgen, was hij in maart nogmaals slachtoffer van een moordaanslag. Telkens lekken zijn planning en locatie uit, terwijl maar een handvol mensen van die informatie op de hoogte zijn.

Na de eerste aanslag deed hij beroep op de internationale solidariteit van FOS. Deze organisatie vroeg samen met de socialistische organisaties in ons land aan de Colombiaanse staat om de verantwoordelijkheid op te nemen en Richards veiligheid te garanderen. Daardoor staat hij nu onder extra toezicht.

Richard:

"Moest ik vandaag rondlopen zonder bescherming, dan zou ik vermoord worden."

 

 

Straf hé

hoe Richard zich inzet voor de mensenrechten van landarbeiders?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift