top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Bhavna Ramji

Bhavna Ramji

Zuid-Afrika www.cwao.org.za/

Als advocate bij het Casual Workers Advice Office (CWAO) komt Bhavna op voor arbeiders zonder contract in Zuid-Afrika.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
FOS
FOS is een solidariteitsorganisatie die wereldwijd strijdt voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.
changemaker delen

Bhavna komt op voor de mensenrechten van arbeiders in Zuid-Afrika

Bhavna is advocate bij Casual Workers Advice Office (CWAO). Die organisatie steunt tijdelijke, interim- en informele arbeiders. De Zuid-Afrikaanse overheid drukt protest weleens hardhandig de kop in. Deze houdt zich bezig met het intimideren van arbeiders en het wettelijk beperken van activisme. Zo maakt een recente Zuid-Afrikaanse wet staken bijvoorbeeld (nog) moeilijker. Eveneens administratieve regeltjes en procedures maken het quasi onmogelijk om vooruitgang voor de arbeiders te verwezenlijken.

Bhavna beschrijft hoe protest in Zuid-Afrika automatisch als iets negatiefs beschouwd wordt; niet als een middel om op vreedzame manier onrecht aan te kaarten. Dit ondanks het feit dat het op papier wel toegelaten is in het land. De changemaker getuigt dat hele systeem erop gericht is om protest in de kiem te smoren. Zo worden arbeiders en organisaties voortdurend geïntimideerd en tegen elkaar opgezet. De machtige bazen, aan de andere kant, vrezen onrust en problemen, wat hen bang maakt van organisaties. Om die reden gaan ze meteen over tot repressie en gebruiken ze ‘ontslag’ als een krachtig wapen tegen hun werknemers. Die problematiek zorgt ervoor dat de moraal onder werknemers buitengewoon laag is en angst de bovenhand neemt. 

“De arbeiders zongen, dansten en hielden borden met hun eisen in de lucht. Dat is toch verdorie hun recht.”

Hoe progressief Zuid-Afrika op papier ook is, de uitvoering van het arbeidsrecht is vaak problematisch. Verscheidene bedrijven vinden vaak allerlei manieren om de wetgeving te omzeilen, wat effectieve implementatie bemoeilijkt.  Ook wordt de arbeidswetgeving regelmatig toegepast door eerder conservatieve rechters en magistraten, afkomstig uit dezelfde sociale groep als de specifieke bedrijfsleiders. Hierdoor genieten deze leiders vaak disproportioneel veel steun van de rechterlijke macht en worden de arbeiders eerder aan hun lot overgelaten.

De erbarmelijke situatie in het land uit zich in de feiten die in maart plaatsvonden. Stakende arbeiders van Luxor Paints werden door private veiligheidsagenten beschoten met rubberkogels. Verschillende arbeiders raakten gewond en iemand verloor zelfs een oog. Het geweld door het bedrijf tegen stakende arbeiders was ronduit schokkend. “De arbeiders zongen, dansten en hielden borden met hun eisen in de lucht. Dat is toch verdorie hun recht.”, benadrukt Bhavna. Ze was samen met het CWAO in staat het bedrijf en de beveiligingsfirma aan te klagen. Op papier, objectief bekeken, maken ze een heel goede kans om de zaak te winnen. Wat er in de rechtbank zal gebeuren is volgens Bhavna echter een ander verhaal.

Straf hé

hoe Bhavna zich inzet voor de rechten van arbeiders?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift