top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Estela Ospina

Estela Ospina

Peru

Estela vecht samen met de ANAM (Asociacion Nacional del Adulto Mayor) voor het welzijn en de gezondheid van de Peruviaanse ouderen.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
FOS
FOS is een solidariteitsorganisatie die wereldwijd strijdt voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.
changemaker delen

Estela strijdt voor de rechten van de Peruviaanse ouderen

Estela Ospina is de voorzitster van Asociacion Nacional del Adulto Mayor (ANAM), een nationale ouderenvereniging in Peru. Estela vecht voor het welzijn en de gezondheid van ouderen, waar zij vaak vergeten worden in de Peruviaanse maatschappij.

“Er zijn geen geriaters in Peru”, begint Estela, Volgens de mensenrechtenactiviste voor ouderen zou de opleiding niet bestaan aan de Peruviaanse universiteiten. In het ziekenhuis worden ouderen afgesnauwd, gewassen met koud water en miniem begeleid tijdens hun toiletbezoeken. Ze worden eveneens vaak het slachtoffer van onnodige, belastende, maar winstgevende ingrepen. Estela werd getuige van dit soort wanpraktijken toen haar 93-jarige moeder werd opgenomen in het ziekenhuis.

Naast het ontbreken van degelijke medische ouderenzorg, laat ook de mentale gezondheidszorg aan de wensen over. “Mentale gezondheidszorg is onbestaande in Peru, terwijl depressie onder ouderen veel voorkomend is”, benadrukt Estela.

Terwijl campagnes tegen geweld op vrouwen in de regio wel leven, vallen oudere vrouwen in deze campagnes vaak uit de boot. Ook de overheid schiet te kort wanneer het over hun ouderenbeleid gaat. Er zijn bijvoorbeeld ouderencentra van de sociale zekerheid, maar deze blijven heel duur en de financiële tegemoetkoming ontbreekt. Verder voorziet de overheid niet in de infrastructuur noodzakelijk om de toegankelijkheid voor ouderen te verhogen en is het specifiek opleiden van ouderenverzorgers noodzakelijk om de situatie te verbeteren. Het aanpakken van deze tekortkoming is van groot belang voor Estela en de vrouwen achter ANAM.

Estela:

“Vroeger kwamen oudere vrouwen in de volkswijken vooral samen voor het sociale contact, maar door de problematiek die we rondom ons zagen, richtten we ANAM op. We komen wekelijks samen bij Foro Salud, de koepel van middenveldorganisaties die zetelt in de Nationale Gezondheidsraad. We leren spreken zonder vrees, bestuderen de wetgeving en formuleren concrete voorstellen voor de overheid. We pleiten voor een ouderenbeleid dat alle aparte plannen in het land verenigt in een multisectorieel plan, dat naast gezondheid, ook huisvestiging, voeding, werk en alle aspecten van het leven omhelst.”

Straf hé

hoe Estela zich inzet voor de rechten van ouderen?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift