top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Thaïs Bagula

Congo www.radiomaendeleo.info/

Thaïs is directeur en journalist bij Radio Maendeleo. Via deze zender maakt hij radio op een interactieve manier waardoor hij het Congolese volk al twintig jaar een stem geeft.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
11.11.11
11.11.11 vecht tegen onrecht en voor duurzame verandering, want iedereen verdient dezelfde basisrechten.
changemaker delen

Thaïs en Radio Maendeleo geven het Congolese volk een stem

Samen met Radio Maendeleo, een radiostation in de provincie Zuid-Kivu in Congo, geeft Thaïs Bagula een stem aan lokale gemeenschappen en ngo’s. Zo wordt het volk aan de hand van politieke debatten geïnformeerd over de verkiezingen. Thaïs is de directeur van Radio Maendeleo, maar is eveneens zelf journalist bij de zender. Zijn programma ‘Vrede en Ontwikkeling’ analyseert en vergelijkt standpunten rond ieders rechten en verantwoordelijkheden. Het succes van dit programma zorgde voor het algemeen succes van de zender.

Radio Maendeleo, al sinds de beginjaren gesteund door 11.11.11, doet aan radio maken op een originele manier. Via zo’n honderd radioclubs geeft de zender het woord aan lokale gemeenschappen, ngo’s en mensenrechtenverdedigers. In deze clubs luisteren vrijwilligers samen met de bevolking naar uitzendingen van de radiozender, waarna ze over de besproken onderwerpen in dialoog gaan. Op die manier krijgen de journalisten van Radio Maendeleo eerlijke feedback en vaak ook toegang tot nieuwe kritische informatie.

Een van de belangrijkste onderwerpen besproken tijdens de uitzendingen van Radio Maendeleo zijn de politieke ontwikkelingen in het land. In de verkiezingsperiode van december 2018 behandelde de zender, naast het klassieke politieke debat, ook praktische verkiezingsinformatie. Eveneens conflictpreventie is een onderwerp op de agenda van Thaïs en Radio Maendeleo; ze willen kost wat kost een herhaling van het Burundese scenario van massaal geweld vermijden in Congo.

Aan de hand van uitzendingen probeert Thaïs politieke beslissingen te beïnvloeden. Terwijl deze beïnvloeding alles behalve evident is in Congo, kende Thaïs reeds enkele successen. “Doordat wij programma’s uitzonden ontstonden er grote verontwaardiging bij de bevolking. Door die verwachtingen keurde de provinciale overheid onlangs tegen alle verwachtingen in een wet over de bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten goed”, vertelt Thaïs.  

Ondanks de immer aanwezige steun van de bevolking is het voor Thaïs en zijn team niet gemakkelijk om hun job in Congo uit te voeren. Dit heeft enerzijds te maken met de vrijheid van meningsuiting die zienderogen ingeperkt wordt. Verschillende radiostations werden door de overheid tijdlang geblokkeerd of simpelweg uit de ether gehaald. Anderzijds reageert de overheid vaak negatief wanneer Radio Maendeleo hun benadert met kritische vragen. Zo worden de leden van de radioclubs regelmatig bedreigd door plaatselijke autoriteiten, soldaten en inlichtingendiensten.

Toch hoopt Thaïs dat Radio Maendeleo zich kan verspreiden tot in de verste uithoeken van de provincie Zuid-Kivu. Hoe groter het publiek dat de radiozender kan bereiken en informeren, hoe groter de mogelijk invloed op politieke beslissingen.

Thaïs:

“Een groter bereik zorgt er ook voor dat meer mensen geïnformeerd zijn over de verkiezingen en dat is goed voor de democratie in ons land.”

Meer weten?

 

Straf hé

hoe Thaïs zijn leven riskeert om het Congolese volk een stem te geven?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Steun Thaïs