top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Sœur Espérance

Sœur Espérance

Congo cdjpbukavu.org/en/

Sœur Espérance is advocate en juridisch assistent bij Commission Justice en Paix Bukavu in Congo waar ze de rechten van de lokale gemeenschap, getroffen door de mijnbouw, verdedigt.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
Caritas International
Caritas International ondersteunt de slachtoffers van geweld, natuurrampen en armoede, in hun eigen land of op de vlucht, in samenwerking met haar nationale en internationale netwerken. Ze voeren hun missie uit zonder enige vorm van discriminatie.
changemaker delen

Sœur Espérance ijvert voor de rechten van door mijnbouw getroffen gemeenschappen

Sœur Espérance Musimwa is advocate en juridisch assistent bij Commission Justice & Paix Bukavu, een partnerorganisatie van Caritas International. Ze zet haar juridische kennis en vaardigheden in voor de verdediging van de rechten van een lokale gemeenschap die door mijnbouw is getroffen.

Cinjira, Zuid-Kivu, Democratische Republiek Congo. Sœur Espérance slaat een geruite sjaal rond haar hals terwijl ze de wolken instapt. Haar zwarte jas is tot boven dichtgeritst. Enkele honderden meter lager schijnt de zon, maar hier lijkt het altijd te regenen. De berg waarnaar de zes gemeenschappen van Luhwindja verplaatst werden, is koud en kil. “Hier leven mensen in omstandigheden die onmenselijk en onleefbaar zijn,” zegt sœur Espérance.

Op de bergtop wonen 362 gezinnen. Ze werden naar hier gebracht door het mijnbedrijf Banro, dat hun vroegere huizen heeft vernield om het goud dat eronder zit te ontginnen. “Het bedrijf beloofde goede omstandigheden, maar dat is hier absoluut niet het geval,” zegt sœur Espérance. “Er is geen drinkbaar water, geen elektriciteit, geen grond om aan landbouw te doen. Er is ook enkel een lagere school. De middelbare school ligt 20 kilometer verderop. Dat zorgt voor schooluitval. Kinderen hangen maar wat rond en lopen het risico om ingelijfd te worden door gewapende groepen.”

"Hoe is het mogelijk dat een volk dat op goud woonde, nu sterft van de honger?"

“De gemeenschap wilde niet vertrekken. Ze zijn hier omdat ze niet anders konden,” gaat sœur Espérance verder. “Er zijn al mensen gestorven van de honger, door ziekte en gebrek aan gezondheidszorg. Hoe is het mogelijk dat een volk dat op goud woonde, nu sterft van de honger? Er is een enorm contrast tussen de rijkdom onder de grond en de leefomstandigheden van de bevolking.”

Sœur Espérance zet zich in voor betere leefomstandigheden voor de gemeenschap en de bescherming van hun milieu. Ze biedt juridische hulp en probeert het beleid van de regionale en nationale overheid te beïnvloeden. Dit is een belangrijk deel van het werk van Caritaspartner Commission Justice & Paix Bukavu, dat zich specialiseert in de verdediging van mensenrechten en het promoten van rechtvaardigheid en vrede. 

Straf hé

hoe Sœur Espérance zich inzet voor de rechten van een door de mijnbouw getroffen gemeenschap?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift