top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Bernard Sawadogo

Bernard Sawadogo

Burkina Faso www.odj-burkina.org/index.php/fr/

Als een van de trekkers van het ODJ-comité strijdt Bernard voor de rechten van jongeren in Burkina Faso.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
Broederlijk delen
Broederlijk Delen is een Vlaamse organisatie voor ontwikkelings- samenwerking die zich inzet voor een waardig leven voor gemeenschappen op het platteland in Afrika en Latijns-Amerika.
changemaker delen

Bernard strijdt voor verandering in Burkina Faso

Bernard Sawadogo (27) leidt een team van drieduizend vrijwilligers binnen Organisation Démocratique de la Jeunesse (ODJ). Deze jongerenorganisatie in Burkina Faso geeft jongeren een stem en komt op voor hun rechten.

Gezondheid, onderdak, scholing, werk. Daar willen de jongeren vandaag in Burkina Faso verandering in zien. “Om deze problemen op te lossen, moeten we ze op de politieke agenda krijgen. Verandering kan niet zonder te mobiliseren. Het is belangrijk om te strijden.”, vertelt Bernard.

Loze beloftes

Bernard Sawadogo is een van de trekkers van het ODJ-comité in zijn dorp Imiougou. De komst van een goudmijn veegde niet enkel de velden en het werk van de huidige generatie familiale landbouwers van de kaart, maar ook meteen die van de generaties die volgen. De belofte van werkgelegenheid voor de jongeren van de getroffen dorpen bleek vals te zijn. Het geduld van de plaatselijke bevolking heeft stilaan zijn einde bereikt. Ze komen steeds vaker en vuriger in opstand en eisen een rechtvaardige compensatie voor hun verloren velden en waardige levensomstandigheden.

Bernard:

“Wat de Burkinese bevolking het meeste kenmerkt, is haar ongelooflijke strijdlust waarmee ze al verschillende rechten heeft afgedwongen bij een regering die vooral bezig is zichzelf te verrijken en de bevolking laat stikken.”

Toenemende onrust en geweld

Sinds begin dit jaar gaat het in Burkina Faso op het vlak van veiligheid snel en steil bergaf. Terroristische aanvallen en militaire acties zorgen voor doden, gewonden en mensen op de vlucht. Gemeenschappen zitten gevangen in een web van geweld en leven in continue angst voor vergeldingsacties.

Op die manier wordt ruimte voor een organisatie als ODJ kleiner en nemen de bedreigingen aan het adres van hun leden toe. “Net nu is het belangrijk om de kritische stem te blijven die de rechten van de burger op de agenda blijft zetten en de verbindende factor vormt binnen en tussen gemeenschappen.”

Straf hé

hoe Bernard zich inzet voor de rechten van jongeren?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift