top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Esperanza Martinez

Ecuador www.accionecologica.org/

Als oprichtster van Acción Ecológica strijdt Esperanza tegen petroleumontginning in de Amazone. Samen met inheemse organisaties wil ze het Yasuni-gebied in Ecuador in stand houden.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
11.11.11
11.11.11 vecht tegen onrecht en voor duurzame verandering, want iedereen verdient dezelfde basisrechten.
changemaker delen

Esperanza en Acción Ecológica stoppen de oliebaronnen in de Amazone

Esperanza is de oprichtster van Acción Ecológica, een organisatie die strijdt tegen petroleumontginning in de Amazone. Zo werkt ze samen met verschillende inheemse organisaties om het natuurgebied Yasuni in stand te houden. Samen met Acción Ecológica kon Esperanza er reeds voor zorgen dat de rechten van de natuur in de Ecuadoraanse grondwet werden opgenomen

Bijna 33 jaar geleden stond Esperanza Martinez mee aan de wieg van ‘Acción Ecológica’ in Ecuador. Al van jongs af aan was zij erg begaan met de natuur:

“Vanaf mijn 15 jaar sloot ik me aan bij linkse organisaties en was ik erg betrokken bij solidariteitscampagnes met Nicaragua. Toen ik aan mijn studie biologie begon, richtten we een vereniging op voor de bescherming van de natuur, wat later Acción Ecológica werd.”

Inmiddels is Acción Ecológica uitgegroeid tot de bekendste milieuorganisatie in Ecuador. Kenmerkend voor de organisatie is dat ze de bescherming van het milieu koppelt aan de bescherming van de mensenrechten. Zo steunt de organisatie gemeenschappen die zich verzetten tegen petroleumontginning en de grootschalige mijnbouw in het Amazonegebied. Samen met hen voert Acción Ecológica acties voor sensibilisatie en beleidsbeïnvloeding in de hoofdstad en in de gebieden waar de projecten ontwikkeld worden. En met succes. Acción Ecológica heeft er grotendeels voor gezorgd dat de rechten van de natuur werden opgenomen in de Ecuadoraanse grondwet. Met radicale standpunten, opmerkelijke campagnes en een moedige houding, speelt de organisatie een belangrijke rol in het maatschappelijk debat en zelfs wereldwijd.

Voor Esperanza ligt vooral de bescherming van het Yasuni-gebied haar nauw aan het hart. Ze is al 25 jaar zeer betrokken bij het verzet tegen de ontginning van petroleum in dit gebied: 

“Hier zeggen de lokale mensen dat het oerwoud je vangt, en ik denk dat ze gelijk hebben. Je wordt ‘verliefd’ op het oerwoud. Misschien heeft dat te maken met de feromonen van de bomen, van de insecten of van de orchideeën.”

De Ecuadoraanse overheid is niet te spreken over het werk van de organisatie. Zo probeerde de beleidsnemers reeds tweemaal de organisatie op te doeken. Met behulp van juridische acties en internationale solidariteit slaagden Esperanza en Acción Ecológica er beide keren in om de pogingen te dwarsbomen. Hun internationale connecties, veerkracht en doorzettingsvermogen maakten dat de regeringen uiteindelijk hun pogingen moesten staken. 

Meer weten?

 

Straf hé

hoe Esperanza haar leven riskeert om de oliebaronnen te stoppen?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Steun Esperanza