top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Lyve Mando Mengi

Lyve Mando Mengi

Congo

Zijn liefde voor muziek zorgde ervoor dat Mando uit Congo zijn moeilijk verleden achter zich kon laten. Die liefde deelt hij nu door les te geven aan andere jongeren in Kinshasa en Bukavu.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
Music Fund
Music Fund is een humanitaire organisatie die muzikanten en muziekscholen in conflictgebieden, ontwikkelingslanden en in eigen land ondersteunt.
changemaker delen

Mando deelt zijn liefde voor muziek in Kinshasa en Bukavu

Na een moeilijke jeugd leerde Mando, dankzij Espace Masolo en het Belgische Music Fund, zijn liefde voor muziek kennen. Die liefde geeft hij nu als lesgever door aan anderen. Mando: “Dankzij mijn muziek slaag ik er in mijn verleden achter me te laten. Muziek maakt me meer en meer wie ik ben en kan zijn.”

Lyve Mando Mengi is geboren in Kinshasa. Na de dood van zijn moeder werd hij door zijn vader en diens nieuwe vrouw beticht van hekserij. Hierop vluchtte hij en leefde hij enige tijd op straat. Tot hij via een opvangcentrum voor straatkinderen in contact kwam met Espace Masolo, een buurthuis dat straatkinderen en ‘heksen’-kinderen artistieke activiteiten aanbiedt. Daar leerde Mando poppentheater en in de fanfare van Espace Masola leerde de jongen saxofoon spelen.

Door zijn precisie en perfectionisme kwam Mando al snel in het vizier van verschillende lesgevers van het Belgische Music Fund, die er de afgelopen jaren opleidingen gaven in hersteltechnieken van blaasinstrumenten. In 2017 nodigde Music Fund Mando uit voor een vervolmakingsstage in hun atelier in Marche-en-Famenne in België.

Mando geraakte geïnspireerd en werd in 2018 zelf een lesgever van het Music Fund. In de muziekschool van Ndaro Culture te Bukavu geeft hij de opleiding ‘onderhoud en herstel van blaasinstrumenten’. Ook in Kinshasa deelt Mando zijn liefde voor muziek door les te geven aan fanfare-muzikanten in verschillende wijken. Hij leert hen hoe ze hun instrument best onderhouden, en wanneer herstelling noodzakelijk is.

Music Fund is trots op deze jonge hersteller van blaasinstrumenten, die zijn gespecialiseerde kennis nu ook doorgeeft aan anderen in Kinshasa en Bukavu. 

Hierbij ook Mando zelf aan het woord:

"Ik hou zo van muziek, en muziek doet zoveel voor mij. Dankzij mijn liefde voor muziek heb ik geleerd een instrument meester te worden, en leerde ik iets op te bouwen in mijn leventje. Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin we hier leven, helpt mijn liefde voor muziek me om verder te kijken en meer dingen te realiseren. Muziek-maken brengt niet veel geld op, maar het geeft andere waardevolle dingen: muziek maken is een prachtige activiteit op zichzelf. Ik doe het zo graag. Daarom wil ik er ook mee verder. Dankzij mijn muziek slaag ik er in mijn verleden achter me te laten. Muziek maakt me meer en meer wie ik ben en kan zijn."

(uittreksel interview met Lyve Mando Mengi, in: « Music Saved Them They Say », doctoraatsthesis Lukas Pairon (UGent), Kinshasa, 18.12.14, ref-06931)

 

 

 

© Quentin Noirfalisse

Straf hé

hoe Mando zijn liefde voor muziek deelt?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift