top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Broeder Cyriel

Broeder Cyriel

Rwanda, België kisaro.be/

Broeder Cyriel was een broeder van de Christelijke Scholen. Hij trok naar Rwanda waar hij een initiator was in terrasbouw, het volk eten gaf en zich ontpopte tot volksleider tijdens de Rwandese genocide.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Broeder Cyriel streed heldhaftig voor het Rwandese volk

Broeder Cyriel was de oprichter van het CPPA (Centre de Perfectionnement et de Promotion Agricole) in Kisaro, Rwanda. Hij zorgde er voor tewerkstelling, voedsel voor de armen en onderwijs. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 ontpopte hij zich tot een onbevreesde volksleider.

Cyriel was een broeder van de Christelijke Scholen die naar Rwanda trok aanvankelijk om les te geven aan de landbouwschool. Meer en meer besefte hij dat zijn ware roeping niet in een school lag, maar in de dorpen waar hij een groots project opzette om heuvels te terrasseren en de erosie tegen te gaan. Hij ontwikkelde er een nieuwe methode om soliede terrassen te bouwen. Hierdoor creëerde hij oplossingen voor het probleem van die tijd: honger. Hij richtte een onderneming op waarin alle vakgebieden aan bod kwamen en stelde meer dan honderd mensen te werk. Tevens zorgde hij voor de bouw van scholen en kerken. Vandaag de dag functioneert het CPPA nog steeds.  

Wanneer op 6 april 1994 de genocide uitbrak weigerde broeder Cyriel te vluchten en ontpopte hij zich tot een leider die met een visie en een enorme inzet de nieuwe situatie hielp op te lossen. Hij voorzag onderdak en voedselbevoorrading voor vluchtelingen en zette de vechtende partijen onder druk om rekening te houden met de noden van de bevolking. Dit deed hij met groot gevaar voor eigen hachje.

Broeder Cyriel overleed in zijn 93ste levensjaar, kort nadat hij omwille van ernstige ziekte terugkeerde uit Rwanda. Er werd een boek geschreven over het leven van deze changemaker. Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bij het comité Kisaro.

Straf hé

hoe Broeder Cyriel zich inzette voor het Rwandese volk?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift