top
ChangemakersWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuws
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Mireille Numbi

Mireille Numbi

Congo matumaini.be/

Als verantwoordelijke informele economie bij de CSC vakbond in Lubumbashi (Congo) vecht Mireille corrupte praktijken tegen vrouwen in deze sector aan.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Mireille komt op voor de belangen van vrouwen actief in de informele economie

Als verantwoordelijke informele economie bij de CSC vakbond in Lubumbashi, Congo organiseert Mireille Numbi marktvrouwen, vis- en kippenverkoopsters, taxi-motto bestuurders,… Ze komt op voor hun belangen en vecht corrupte praktijken tegen deze groep vrouwen aan.

Vrouwen actief in de informele economie worden vaak geconfronteerd met allerlei corrupte praktijken. De kwetsbare marktvrouwen worden afgedreigd en er worden hen regelmatig boetes aangesmeerd. Om deze wanpraktijken tegen te gaan richtte Mireille samen met deze vrouwen ‘Femmes Solidaires’ op. Een vereniging die dient als onderlinge bijstandskas bij ziekte, overlijden en rechtshulp.

Mireille zelf kreeg de kans om een opleiding te volgen aan de Ecole Sociale Lubumbashi, een project van ACV/CSC met Aalmoezeniers van de Arbeid. In die opleiding kreeg ze de noodzakelijke juridische en communicatieve scholing om de informele werkkrachten te verdedigen. Zo verdedigde Mireille reeds een taxi-motto bestuurder in een rechtzaak. De jongen was ten onrechte beschuldigd voor zijn rol in gewelddadige rellen. En met succes. Dankzij Mireille werd de jongen vrijgesproken. 

Mireille:

“Ik begreep toen dat ik een leider ben, in staat om te spreken en een probleem of claim te presenteren. Ik weet nu dat ik iets kan bereiken in de arbeidswereld.”

Samen met de vrouwen richtte Mireille eveneens ‘Fondation Mira d’or’ op, een vormingscentrum voor de bestrijding van armoede en werkloosheid. Hier organiseert ze cursussen over familieplanning en voorziet ze een groot aanbod aan opleidingen. Met deze opleidingen, variërend van informatica tot schoonheidsverzorging, hoopt Mireille de vrouwen een beter beroep, beter inkomen en betere toekomst te kunnen bezorgen.  

We kunnen dus spreken van empowerment en capaciteitsversterking. Mondige vrouwen nemen hun leven in handen!

Straf hé

hoe Mireille zich inzet voor de vrouwen in de informele economie?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift