top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Selvam

Selvam

India sahaya.eu/

Als stichter van ngo READ in Zuid-India inspireert Selvam iedereen die zijn pad kruist. Samen met Sahaya zet hij zich in voor een betere wereld. 

 

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Selvam is een druppel die leidt tot een rimpeling

An act of kindness inspires. Be a drop that creates a ripple. Selvam is zo’n druppel. 25 jaar geleden startte hij een sociale beweging in zijn geboortedorp op het platteland in Zuid-India. Met deze beweging veroorzaakte hij een druppel die een rimpel-effect creëerde tot in de Verenigde Staten en Europa. Tot op vandaag inspireert hij iedereen die zijn pad kruist. Hij treft het hart van veel mensen, jong en oud, die zich nu samen inzetten om de wereld te verbeteren.

Selvam groeide op in het Zuid-Indische plattelandsdorp Andimadam. Dagelijks werd hij geconfronteerd met armoede, ongeletterdheid en ziektes. Voor Selvam was het het eenvoudigst geweest om de situatie te ontvluchten en voor een zekere toekomst te kiezen via een job in de grote stad. Toch koos Selvam ervoor de problemen in zijn geboortedorp aan te pakken en de toestand van zijn dorpsgenoten te verbeteren.

Selvam volgde een opleiding als sociaal werker en stichtte in 1994 de ngo READ (Rural Education and Action Development). Hij startte READ met een klein budget en nam initiatieven om verandering teweeg te brengen. Hij richtte vrouwenzelfhulpgroepen, schooltjes, beroepsopleidingen en rehabilitatieprogramma's voor gehandicapten en zieken op.

Enkele jaren later ontmoette hij toevallig op een AIDS congres in Chennai de Amerikaans-Belgische dierenarts en aidsonderzoeker Koen Van Rompay. Koen was enorm geraakt en geïnspireerd door Selvam en stichtte in 1999 in de Verenigde Staten de vzw Sahaya International om READ steun te geven.

“Fast forward” -  10 jaar later richtten Koen’s zus An en haar vrienden in België Sahaya.eu op. Beide Sahaya-organisaties bestaan voor 100 procent uit vrijwilligers en vormen een groeiende kring van vrienden.

En de water-rimpel breidt uit. READ blijft nog steeds de focus, maar ondertussen steunt Sahaya ook projecten voor arme kinderen en families in andere landen (o.a. Kenia en Vietnam). In totaal werd al meer dan 4 miljoen euro ingezameld.

Ook jonge mensen, geïnspireerd door Selvam, READ en Sahaya, richten hun eigen clubs op om andere projecten te steunen.

Voel jij de rimpel? Bekijk onze kortfilm (verteld door Jeremy Irons): https://vimeo.com/92919097.

 

Sahaya Going Beyond HD (Nederlandstalige ondertiteling) from Sahaya International on Vimeo.

“We ourselves may feel that what we do is just a drop in the ocean, but the ocean would be less because of that missing drop” (Mother Teresa)

Straf hé

hoe Selvam zich inzet voor een betere wereld?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift