top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Virginie Gnako

Virginie Gnako

Ivoorkust www.oxfamwereldwinkels.be/

Cacaoboeren in Ivoorkust verenigen zich in coöperaties als Canaan om het hoofd boven water te houden. Op die manier zorgen de coöperatie en voorzitster Virginie voor een rooskleurigere toekomst voor de cacaoboer.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
Oxfam-Wereldwinkels
Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.
changemaker delen

Canaan en voorzitster Virginie zorgen voor een betere toekomst voor de cacaoboer

Cacaoboeren in Ivoorkust verenigen zich in coöperaties om het hoofd boven water te houden. De coöperatie Canaan en zijn voorzitster Virginie Gnako zijn voor velen echte changemakers.

Via Ecookim, de koepelcoöperatie slagen de vierhonderd leden van de coöperatie Canaan erin om - samen met de 22 andere lid-coöperaties - zelf cacao te exporteren. Een unicum in Ivoorkust! Ecookim steunt daarnaast op een democratisch en transparant bestuur, wat hun populariteit en autoriteit in de regio versterkt. Toch leven de meeste leden van lid-coöperatie Canaan nog altijd in extreme armoede. Die situatie pakken Oxfam en Canaan samen structureel aan, met het pilootproject Bite to Fight. Sinds de aanvang van het project ziet de toekomst er een pak rooskleuriger uit. Zo’n 90 gezinnen van cacaoboeren zijn hierbij betrokken.

Virginie Gnako - voorzitster coöperatie CPR Canaan:

“We moeten aan het werk. Ik denk dat we over 2, 3 of 5 jaar onze coöperatie CPR Canaan, niet meer zullen herkennen. Want we gaan ver voorbij onze dromen springen. We produceren nu 900 ton, maar we kunnen tot 2000 of 3000 ton gaan. De producenten zijn ook heel tevreden, want hun levensomstandigheden zullen verbeteren.”

“Dankzij onze nieuwe partner die onze inspanningen en cacao correct zal vergoeden kunnen we nu na de onzekere tijden investeren. We hebben meststoffen nodig, materiaal om de velden te onderhouden, nieuwe planten, …”

De investeringen zullen het eerste jaar naar basisnoden gaan. Deze boeren hebben geen toegang tot water, geen school, niet genoeg medische verzorging. Allemaal dringende zaken. Samen met de boeren bekijken wordt bekeken waarvoor de extra premie het eerste jaar het beste gebruikt kan worden. De nadruk ligt hier op ‘samen’. Het is geenszins een schenking. Oxfam gaat een wederkerig partnerschap aan met Canaan.

Toekomstvisie

De volgende vier jaar volgen andere toekomstgerichte investeringen. Armand Kouassi, directeur van Canaan:

“We zullen ook inzetten op andere inkomstenbronnen. We gaan bijvoorbeeld tomatenvelden aanleggen, die de vrouwen van de cacaoproducenten samen zullen bewerken. Zo kunnen vrouw en man samen zorgen voor een waardig inkomen voor hun gezin.” 

Vrouwenemancipatie en gendergelijkheid is een heikel punt in de cacaosector. Zelfs als de vrouw de helft van het werk doet, gaat het geld naar de man. Terwijl zij daarnaast de huishoudelijke taken op zich neemt. Door de vrouw een eigen inkomen te geven, draagt ze substantieel bij aan het gezinsinkomen en krijgt ze meer zeggenschap.

Ook duurzame landbouwmethodes staan hoog op de agenda binnen Ecookim en dus ook binnen Canaan. De cacaoteelt grijpt nog te vaak naar technieken die nefast zijn voor de fauna en flora. Inzetten op agro-ecologische cacaoboomgaarden, bijvoorbeeld, is op veel fronten belangrijk. Deze boomgaarden zijn weerbaarder tegen klimaatveranderingen en komen bovendien het rendement ten goede, want ze zijn op de lange duur voordeliger voor de bodemkwaliteit. 

Monnet Innocent Abi, projectverantwoordelijke bij Ecookim, bevestigt:

“Het welzijn van de kleinschalige producenten is een belangrijke waarde voor ons. We streven naar het verzekeren van de veiligheid en bescherming van kinderen en vrouwen, bossen en milieu.”

Dat is Canaan. De naam betekent strijd.

 

Straf hé

hoe Virginie zich inzet voor de cacaoboeren?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift