top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Yves Minani

Yves Minani

Congo

Vrouwen op Idjwi werken elke dag aan betere levensomstandigheden. Het Congolese eiland kreeg weinig aandacht van internationale hulporganisaties. Yves Minani richtte daarom de organisatie EDI op en neemt samen met de vrouwen van Idjwi het heft in eigen handen.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Yves zorgt dat vrouwen hun eigen boontjes kunnen doppen

Vrouwen op Idjwi werken elke dag aan betere levensomstandigheden. Het Congolese eiland kreeg weinig aandacht van internationale hulporganisaties. Yves Minani richtte daarom de organisatie EDI op en neemt samen met de vrouwen van Idjwi het heft in eigen handen.

Als vrijwilliger-directeur van de lokale radio Ejulino kent Yves de schrijnende levensomstandigheden op Idjwi maar al te goed. Ejulino werkt samen met radio Maendeleo, de zender van Thaïs Bagula, die andere radio makende changemaker. Idjwi is een eiland in het Kivumeer in Oost-Congo en is erg vruchtbaar. De bevolking leeft dan ook voornamelijk van de landbouw. Voor de mamans – die vaak weduwe zijn – is werken op het land een dagtaak en de enige manier om voor een maaltijd te zorgen. In het woelige Oost-Congo bleef Idjwi als eiland gelukkig gespaard van het geweld. Maar helaas vonden ook de internationale organisaties nooit hun weg naar Idjwi.

Yves Minani wilde niet bij de pakken blijven zitten. Gemotiveerd door de wilskracht en de gedrevenheid van de vrouwen, richtte hij de vrouwenvereniging EDI (Ensemble pour le Développement d’Idjwi) op. Zijn doel? De vrouwen ondersteunen om zelfstandiger voor hun gezin te zorgen. Met steun van de Belgische partner Rugendo zet EDI daarom kleinschalige projecten op. Zo heeft de organisatie een eigen zadenbank waar vrouwen tijdens het zaaiseizoen zaad kunnen ontlenen. Tijdens het oogstseizoen vullen ze de voorraad zaad zelf weer aan. Daarnaast verleent EDI ook microkredieten aan vrouwen die een klein handeltje willen opzetten. Met hun eigen pirogue – een kleine boot met buitenboordmotor – kunnen ze met hun koopwaar naar de markt in naburige dorpen. Vakopleidingen zoals mandenvlechten zorgen voor vaardigheden die de vrouwen bijkomende kansen geven.

Yves Minani:

“Vrouwen zijn de motor van verandering, vooral in Afrika”

Op termijn willen Yves en EDI zorgen voor de nodige zelfstandigheid. Dat betekent dat EDI op een dag zonder financiële steun van buitenaf kan verder werken. En dat de vrouwen zonder ondersteuning van de vereniging hun eigen boontjes kunnen doppen.

Straf hé

hoe Yves Minani zich inzet voor de zelfstandigheid van de vrouwen in zijn gemeenschap

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift