top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Josephine Amala Valarmathi

Josephine Amala Valarmathi

India www.ananda-vzw.be/index.php/nl/

Sister Josphine Amala Valarmathi  staat in India op de barricades tegen de moderne slavernij. Duizenden huisarbeidster krijgen daardoor een stem. En haar kinderrechtengroepen halen meer dan 4000 kinderen uit de kinderarmoede.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Sister Josphine Amala Valarmathi staat in India op de barricades tegen de moderne slavernij.

Sister Josphine Amala Valarmathi  staat in India op de barricades tegen de moderne slavernij. Zij bouwde in Tamil Nadu het lokale netwerk uit van de Nationaal Domestic Workers Movement, opgericht door de Belgische Zuster Jeanne Devos, uit in Chennai. Duizenden huisarbeidster krijgen daardoor een stem. En haar kinderrechtengroepen halen meer dan 4000 kinderen uit de kinderarmoede.

40 miljoen mensen in de wereld zijn slachtoffer van moderne slavernij. In India gaat het vooral over vrouwen en meisjes. Alleen al in Tamil Nadu zijn 1,5 miljoen huisarbeidsters werkzaam. India is ook het grootste uitzendland van huishoudelijk personeel ter wereld.

Met de oprichting van het Nationaal Domestic Workers Movement ( NDWM ) door onze Belgische Zuster Jeanne Devos is in gans India een beweging in gang gezet met als doel om de levensstandaard van de betrokken vrouwen te verhogen, ouders aan te zetten om hun kinderen onderwijs te laten volgen, kinderrechten te laten respecteren en kinderarbeid uit te roeien.

Zuster Valarmathi kreeg van het NDWM de opdracht om dit bijzondere werk in de hoofdstad van Tamil Nadu - Chennai – aan te pakken. Als voorzitster van het NDWWT (de National Domestic Workers Welfare Trust) is zij de drijvende kracht. Ze heeft zich omringd met een team medewerkers : veldwerkers die de slums bezoeken, medewerkers voor de migrantenwerking, vrouwen die uit de huishoudhulp komen en zich inzetten als ervaringsdeskundigen, vrijwilligers die de kinderrechten-groepen begeleiden.

Omwille van de brede impact heeft Ananda vzw dit werk opgenomen als “langlopend project“. Ananda ondersteunt de uitbouw van kinderrechtengroepen. Intussen zijn er meer dan 200 kinderrechtengroepen opgestart. 4.150 kinderen betrokken in kinderarbeid worden bereikt. Deze groepen hebben een specifieke werking, omdat de kinderen zelf beslissen welke thema’s zij bespreken op hun samenkomsten en welke acties zij ondernemen (bv. briefschrijf-actie naar politici).

Door het werk van Sister Josphine krijgen deze kinderen kansen om te ontwikkelen, hun mogelijkheden te ontdekken en zich te ontplooien tot ‘change agents’ in de maatschappij. En dat is misschien wel wat zuster Valarmathi echt betekent als changemaker: ze laat kwetsbare kinderen worden tot dragers van verandering, en door zelf verandering te zijn, zetten zij op hun beurt een maatschappelijke verandering in beweging.

De kracht van deze beweging die van onderuit komt is onstuitbaar geworden.

Teamleden van Ananda vzw hebben in 2011,2015 en 2019 dit project bezocht. Opmerkelijk is vast te stellen welke daadkracht de kinderen putten uit de inspiratiebron van de beweging.

Geïnspireerd door deze daadkracht werkten we een schoolproject uit rond de thematiek ‘kinderarbeid en kinderrechten’.

Met haar beweging zorgt Zuster Valarmathi dat de problematiek van huisarbeid, kinderrechten en kinderarbeid blijvend onder de aandacht komt door het organiseren van activiteiten als “Dag tegen kinderarbeid“, Dag van de Hoop, betogingen voor kinderrechten en erkenning van huisarbeid als volwaardig werk.

Dagdagelijks opkomen tegen onrecht t.a.v. vrouwen en kinderen, dat is haar levenswerk.

Straf hé

Hoe Josephine Mala Valarmathi opkomt tegen het onrecht ten aanzien van vrouwen en kinderen.

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift