top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Kris Ayu Madina en I Wayan Juliantara

Kris Ayu Madina en I Wayan Juliantara

Lombok gumibamboo.com/

Kris Ayu Madina en I Wayan Juliantara hebben het sociaal bedrijf Gumi Bamboo in Centraal Lombok opgericht.  Vrouwen die vroeger werkten als steenmijnwerker hebben nu een evenwaardig vervangingsinkomen door bamboo te verwerken.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Kris Ayu Madina en I Wayan Juliantara strijden voor een evenwaardig vervangingsinkomen voor vrouwen die werkten als steenmijnwerker

Als Changemakers schuift Grenzeloos Milieu graag Kris Ayu Madina en I Wayan Juliantara naar voren. Zij hebben het sociaal bedrijf Gumi Bamboo in Centraal Lombok opgericht.  Vrouwen die vroeger werkten als steenmijnwerker hebben nu een evenwaardig vervangingsinkomen door bamboo te verwerken.

De impact die hun inspanningen heeft op het leven van de mensen in hun bedrijfje en in de directe omgeving is veel groter dan men zich kan voorstellen. Eerst en vooral hebben de vrouwen die vroeger werkten als steenmijnwerker nu een evenwaardig vervangingsinkomen en kunnen ze hun gezin financieel helpen zonder zichzelf, hun kinderen en omgeving in gevaar te brengen.

Steenwinning in Lombok  is meestal vrouwenwerk. Het is zwaar, gevaarlijk en onderbetaald. De aarde wordt uitgegraven of omgewoeld. Soms komen er stenen onverwacht los en bij het wegrollen kunnen ze iemand raken, met alle gevolgen van dien. Bij het kapotslaan van rotsen (ook om grind te maken) spatten er regelmatig kleine stukjes steen met zeer scherpe kantjes met heel veel kracht alle kanten op. De vrouwen en hun kinderen worden daar soms door geraakt. Dit kan heel pijnlijk zijn en wonden veroorzaken.

Daarnaast heeft steenwinning een zeer grote impact op de omgeving. Vele bomen, planten, insecten en wilde dieren sterven of moeten een andere leefomgeving zoeken om plaats te maken voor het winnen van stenen die dienen als bouwmaterialen.

Wanneer de vrouwen stenen uit de rivierbodem halen wordt de krachtige stroming van water dat massaal valt in het regenseizoen niet meer onderbroken door de rotsen en keien. Het water raast dan in één ononderbroken golf door alle bochten, waardoor deze uitgehold raken en erosie veroorzaken. Soms zijn de gevolgen zeer heftig en kan een weg, brug of huis instorten door de erosie die veroorzaakt  wordt omdat er te weinig stenen op de rivierbedding of aan de oeverwanden blijven liggen zijn.

Zowel Ayu als Juli hebben nog een andere fulltime job maar kiezen ervoor om Gumi Bamboo verder uit te breiden. Juli volgt les in gebarentaal om doofstomme mensen de kans te geven om o.a. bij Gumi Bamboo te kunnen werken. Beiden zijn sociaal en milieuvriendelijk geëngageerd. Hun droom is om in 2020 de eerste voor iedereen toegankelijke bulk shop te openen.

Straf hé

hoe Ayu en Juli zich zo inzetten voor vrouwen die werkten als steenmijnwerker?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift