top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Bertita Zuñiga

Bertita Zuñiga

Honduras copinh.org/

We willen de moedige strijd van de Lenca-bevolking, die geleid worden door Berta’s beweging COPINH, positief in de kijker zetten en solidariteit met hen die hun eigen lot in handen nemen, stimuleren.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Het begin van een onverbiddelijke weg van rechtvaardigheid voor de volkeren en voor Honduras

Bertita Zuñiga, dochter van Berta Cáceres is de coördinator van COPINH, Esperanza Honduras, voor ons een echte Changemaker. Drie jaar geleden, in de nacht van 2 op 3 maart 2016, werd Berta Cáceres in haar bed dood geschoten. Amper een jaar voordien won ze nog de Goldman prijs: de 'Nobelprijs voor milieuactivisten'.

Berta had haar internationale faam te danken aan het protest tegen de dam van Agua Zarca in Honduras. Met haar organisatie COPINH was ze erin geslaagd de Wereldbank en het machtige Chinese bedrijf Synohidro uit het mens- en milieu-dodende damproject te halen. De overige ‘investeerders’ tekenden haar doodvonnis. 

Vooral bij protesten tegen industriële mijnbouw, houtkap en landrechten vallen wereldwijd slachtoffers, met Azië en Latijns-Amerika als meest gevaarlijke plaatsen: in het kleine Honduras alleen al meer dan 111 slachtoffers in minder dan tien jaar. We willen de moedige strijd van de Lenca-bevolking, die geleid worden door Berta’s beweging COPINH, positief in de kijker zetten en solidariteit met hen die hun eigen lot in handen nemen, stimuleren.

Zij blijven strijden tegen straffeloosheid, zoals onlangs ook blijkt uit hun reactie op de uitspraak over de moord van Berta Cáceres, 3 jaar na de moord. We maakten een vrije vertaling: Op 2 december, 45 maanden na de moord op de inheemse Lenca-leidster Berta Cáceres, heeft de Eerste Kamer van het Hooggerechtshof van Honduras de daders van het misdrijf gevangenisstraffen van 30 tot 50 jaar opgelegd.

De zeven verdachten waren schuldig bevonden op 29 november 2018 tijdens een mondelinge veroordeling, maar de rechters hebben meer dan een jaar nodig gehad om een schriftelijk vonnis uit te werken, wat veel achterdocht en grote bezorgdheid heeft gewekt bij de familieleden van Cáceres en rechtsonzekerheid in deze zaak heeft veroorzaakt.

"Het is slechts een eerste stap op de weg naar gerechtigheid. De daders van het misdrijf zijn veroordeeld en dat is niet voldoende om de muur van de straffeloosheid te doorbreken. We blijven aandringen op integrale rechtvaardigheid, dat wil zeggen de veroordeling van alle betrokkenen", aldus Bertha Zúniga, dochter van Berta Cáceres, na het vonnis.

Bertita Zuñiga  is nu coördinator van de COPINH en samen met haar jongere broer Salvador Zúniga Cáceres, herinnerde ze eraan dat in de mondelinge uitspraak van vorig jaar werd gesteld dat hogere leidinggevenden van DESA, het bedrijf dat eigenaar is van het Agua Zarca energieproject, waar zowel Berta Cáceres als Copinh jarenlang tegen gevochten heeft, deelnamen aan de planning van de misdaad.

Buiten het Hooggerechtshof hield de Lenca-gemeenschap die in Copinh georganiseerd is en verschillende sociale en volksorganisaties een vreedzame sit-in om gerechtigheid te eisen voor Berta Cáceres. Enkele tientallen meters intimideerde een sterk politiecontingent hen.

Bertha en Salvador Zúniga Cáceres eisten dat er actie wordt ondernomen tegen de voormalige militaire inlichtingenofficier en voormalig president van DESA, David Castillo, en tegen leden van de familie Atala Zablah.

"Dit vonnis is een eerste barst in de muur van totale straffeloosheid die de criminele structuur die verantwoordelijk is voor de misdaad beschermt, en is een gevolg van de vasthoudendheid van de strijd van de Copinh, het gezin, en de nationale en wereldwijde solidariteit.

Berta, onze moeder en zuster, zal een symbool van strijd en hoop blijven voor allen die vandaag de strijd ter verdediging van het leven voortzetten en die vandaag worden vervolgd en gecriminaliseerd door de Hondurese dictatuur. Dit is het begin van een onverbiddelijke weg van rechtvaardigheid voor de volkeren en voor Honduras".

Straf hé

Hoe Bertita Zuñiga de weg naar rechtvaardigheid voor de volkeren en voor Honduras aangaat?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift