top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Kent en Ruth Hodge

Kent en Ruth Hodge

Nigeria kitanda.be/christian-faith-ministry/

Computertraining en het inrichten van computerklassen is een deel van de strategie van Christian Faith Ministries van Kent en Ruth Hodge om kwetsbare jongeren, Moslims en Christenen, uit de handen van de Moslimmilities te houden en uitzicht te geven op een andere toekomst.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Kent en Ruth Hodge bouwen duurzame vrede op met CFM door het probleem aan de wortel aan te pakken

Computertraining en het inrichten van computerklassen is een deel van de strategie van Christian Faith Ministries van Kent en Ruth Hodge om kwetsbare jongeren, Moslims en CVhristenen, uit de handen van de Moslimmilities te houden en uitzicht te geven op een andere toekomst.

In juni 2008 werden er in de Barkin Ladigemeenschappen in Nigeria door Fulani moslim-veehoeders een 500-tal mensen vermoord. Dit is op een 30 minuten rijden  van onze changemakers, Christian Faith Ministries (CFM). Hun vestiging in Wurin Alheri kon hierdoor bedreigd worden.  Zij zijn gelegen tussen een Fulani Moslimgemeenschap in Bisichi en de christelijke gemeenschap in Du. Tot september 2015 waren beide gemeenschappen een schouwspel van wederzijdse represailles. Met legertanks op de straat werd gepoogd om de burgeroorlog te stoppen. Toen echter  in 2018 de Fulani militanten in de streek aankwamen met hun AK47’s om jongeren te rekruteren, heeft geen enkele moslim een wapen opgenomen.  ierdoor moesten ze zonder rekruten vertrekken. Wanneer de boze niet-moslims aankwamen en de Christenen opriepen tot vergelding, vielen hun woorden in dovemansoren. Geen enkele druppel bloed werd verspild.

In 2015 werd CFM benaderd door de Moslim ouderen en de Christenleiders van Bisichi om te helpen bij de oprichting van een gratis computeropleidingscentrum voor de ontregelde jeugd. Zij hadden het effect  gezien van het eerste computertrainingscentrum in het nabije Bukuru en wilden  ook gebruik maken van deze mogelijkheid. Ze wilden de cyclus  van vergeldingsacties door jongen doorbreken , die gebaseerd was op een situatie waarbij ze bestolen waren van hoop in de toekomst door de gigantische armoede ten gevolge van het conflict. CFM bezorgde computers (een gift van vzw Kitanda), meubelen, een generator en opleiders. Bisichi moest voorzien in een gebouw. En dit deden ze. Ze stelden hun 2e moskee ter beschikking. Al vlug kon hun jeugd, Moslims en Christenen samen, de basisbegrippen van de 21e eeuw aanleren.

Als het conflict van 2018 uitdoofde, kwam er een delegatie uit Barkin Ladi, Moslim ouderen en Christelijke leiders, naar CFM om te smeken voor een computer center. Er was net een lading computers toegekomen uit België en zo kon CFM onmiddellijk in actie schieten. Zo werd hun 5e computertrainingscentrum te Barkin Ladi in oktober  geopend. Een ander centrum werd geopend in Miango, waar er in maart 2019 ook een conflict was met de Fulani. Dit 6e centrum zorgt ook voor opleidingen voor Moslims en Christenen, jongens en meisjes  en dient ook om de vrede op te bouwen. Een deel van de opleiding omvat ook vredestichting en conflicthantering. Op deze manier wordt de vrede stapsgewijs opgebouwd.

Vrede omvat meer dan overeenkomsten tussen regeringen en autoriteiten. Het probleem dat conflicten uitlokt in Nigeria komt door de omstandigheden. De ouderlingen stellen dat de jeugd maar zal stoppen met vechten als hen een alternatief wordt aangeboden voor een betere toekomst. Dit is wat CFM doet, werken met de basisgemeenschappen om een duurzame vrede op te bouwen.

Computertraining is een deel van de strategie van CFM. Het aanleren van beroepen, het opleiden van kinderen op school, hen leren lezen en schrijven, zorgen voor 251 wezen uit conflictgebieden, vrouwen helpen ontsnappen uit hun armoede, goedkope medische voorziening , vredestichtende groepen oprichten in middelbare scholen, het ter beschikking stellen van tractoren, het bouwen van een dam in de rivier zodat er ook aan irrigatie kan worden gedaan in het droge seizoen en het vee water heeft, landbouwopleiding,… Dit zijn een aantal zaken die CFM doet om vrede op te bouwen door het probleem aan de wortel aan te pakken.

Waarom inspireert ons dit? Omdat CFM toont dat door je te richten op de problemen, niet alleen ginds maar ook hier, niet moet wachten op regeringsinitiatieven. Wij moeten zelf  de moed hebben om naar onze buren toe te stappen en de handen uit te steken. Als we onze problemen samen aanpakken kunnen we zorgen voor creatieve, praktische oplossingen die een blijvende verandering kunnen teweeg brengen.

Straf hé

Hoe Kent en Ruth Hodge werken met basisgemeenschappen om een duurzame vrede op te bouwen?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift