top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Stefanie van Erps

Stefanie van Erps

Peru oyelenaperu.com/

Stefanie woont in Peru. Met een ongebreidelde energie biedt ze samen met een lokaal team kwaliteitsvol onderwijs aan kinderen uit gezinnen van etnische minderheden en aan jongeren met een beperking.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Stefanie biedt iedereen gelijke kansen in het onderwijs

Stefanie van Erps is afkomstig uit Grimbergen, maar woont nu in Curahuasi, Peru. Aanvankelijk leerkracht in het buitengewoon basisonderwijs bij kinderen, met taal- en spraakproblemen en kinderen met autismespectrumstoornissen. 

In 2011 trekt ze als vrijwilliger naar Peru in het kader van haar postgraduaatsopleiding Noord-Zuidverhoudingen en ontwikkelingssamenwerking.  Daar leert ze in Cuzco haar latere echtgenoot Gilder kennen. Hij laat haar kennismaken met Curahuasi, zijn geboortedorp én de wereldhoofdstad van anijs in het hartje van het Andesgebergte.  Het dorp dat later ook het kloppende hart van Oye LENA wordt.

Het is er onmogelijk de enorme armoede te negeren die door elke muur heen druppelt, kabbelt en stroomt. Vele kinderen helpen reeds op jonge leeftijd in het huishouden, op het veld, op straat met het verkopen van producten, in plaats van naar school te gaan. Dit maakte het voor Stefanie onmogelijk om zich hiervan te distantiëren. Ze nam het heft in eigen handen en richtte zo de NGO Oye LENA op.

Oye Loquitas En Accion betekent, vrij vertaald: “hoor eens wij ondernemen actie” betekent.  En dat is wat ze doet, met een ongebreidelde energie en oog voor detail en efficiëntie biedt ze samen met een team van lokale werkkrachten en vrijwilligers  kwaliteitsvol onderwijs, gericht op optimale persoonlijkheidsontwikkeling aan kinderen uit gezinnen van etnische minderheden en aan jongeren met een beperking.

Door iedereen gelijke kansen te bieden in onderwijs, ongeacht de eigen mogelijkheden, beperkingen of de plaats en cultuur waarin ze opgroeien  helpen ze de ongelijkheid in de samenleving te verkleinen en openen ze deuren naar nieuwe levensperspectieven.

Oye LENA  ontvangt dagelijks 25 kleuters, waar de focus wordt gelegd op kinderen in armoede in rurale gebieden en op meisjes, gezien zij minder kansen krijgen in de maatschappij. Het patriarchaal systeem is nog sterk aanwezig, waar specifieke rollen zoals de zorg voor het huishouden en het gezin meer aan hen wordt toevertrouwd. 

Daarnaast komen er dagelijks zo’n tien kinderen en jongeren met een beperking naar het project die in de voormiddag individuele begeleiding krijgen en waar in de namiddag inclusief met hen wordt aan de slag gaan.

De naam van het project “Oye LENA” vertelt veel over Stefanie. De kracht, het doorzettingsvermogen en de liefde die ze heeft om tegen het huidige systeem te vechten en deuren te openen voor kinderen waar anders de deur gesloten zou blijven maken van haar onze changemaker.

Straf hé

Hoe Stefanie met zo een enthousiasme en actie iedereen gelijke kansen in het onderwijs biedt?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift