top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Martha Muulyau

Martha Muulyau

Namibië www.penduka.com/en/

Martha Muulyau is  mede-oprichter van Penduka Trust in Namibië. Geïnspireerd door haar eigen fysieke beperking en gemotiveerd om het leven van alle vrouwen in Namibia te verbeteren heeft Martha in 1992 mee Penduka opgericht.

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Martha wil het welzijn van vrouwen met een beperking - sociaal of fysiek - verbeteren

Martha Muulyau is  mede-oprichter van Penduka Trust in Namibië. ‘Penduka’ betekent ‘Wake Up’ in Oshivambo en staat voor het in handen nemen van je eigen toekomst en geloven in je eigen kracht. Geïnspireerd door haar eigen fysieke beperking en gemotiveerd om het leven van alle vrouwen in Namibia te verbeteren heeft Martha in 1992 mee Penduka opgericht.

Penduka stimuleert vrouwen met een fysieke beperking of een sociale achterstand om hun verhaal te vertellen en door samen mooie producten te maken die verkocht kunnen worden. Penduka zet in op opleiding, ondernemerschap en duurzame relaties. Het ontbreken van opleiding (op het platteland soms heel moeilijk als je fysiek niet op de school geraakt of als je andere zorgtaken hebt), zonder huisvesting, getraumatiseerd door geweld zijn er voor heel wat vrouwen weinig rooskleurige perspectieven. Hier brengt Penduka verandering.

Ondertussen groeide Penduka uit tot een sociale onderneming, met een volledig Namibisch bestuur. De dagelijkse leiding is in handen van een manager, Kauna, die zich opgewerkt heeft binnen de organisatie. Penduka Trust is een 100%  Namibische organisatie geworden die volledig zelf kan instaan voor de betaling van salarissen en steevast een deel van de opbrengst reserveert voor opleiding van het team. Penduka werd een wereld op zich, de activiteiten werden uitgebreid (storytelling borduurwerk, keramiek, hospitality,...)  en op deze manier hebben momenteel een 500-tal gezinnen het beter door de inkomsten via het werk voor Penduka. Meer dan 1000 vrouwen ontvingen training bij Penduka en konden zo doorstromen naar ander werk of een eigen zaak opzetten.

Martha heeft zelf, van kindsbeen af, te maken gehad met een fysieke beperking (scoliose, verlamming, pacemaker), aangemoedigd door haar moeder die haar ‘the special flower’ noemde, ging ze als kind met stokken ondersteund en vergezeld van een hond die haar boekentas droeg, naar school. Zo leerde ze dat doorzetten loont. Door te geloven in haar mogelijkheden en het belang van opleiding  heeft ze deze mooie organisatie en bijhorend netwerk opgezet. Een betere toekomst voor mens en omgeving, dat was steeds het uitgangspunt. Duurzame materialen en technieken, beter begrip van elkaar en de wereld, opleiding en ondernemerschap,... vanuit deze visie kon ze steeds meer mensen motiveren en inspireren.

Hoewel nog steeds erg betrokken bij Penduka, keerde Martha terug naar de familiegrond in het Noorden van Namibia. Daar zet ze zich in voor de kinderen en ouderen. Dankzij Martha kwam er een school in Omishe (Epembe) voor enkele honderden kinderen. Martha motiveert ouders om hun kind naar school te laten gaan en helpt waar ze kan om dat mogelijk te maken. Ook zet ze zich in om de ouderen in het dorp samen te brengen.

Straf hé

Hoe Martha vrouwen met een beperking stimuleert via opleiding, ondernemerschap en duurzame relaties?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift