top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Tracy Bibo Tansia

Tracy Bibo Tansia

Congo mamasforafrica.be/nl

Tracy Bibo Tansia is chef de mission van de lokale werking voor Mamas for Afrika (MFA). Naast slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt Mamas for Africa ook vrouwen met pathologische aandoeningen. Ten slotte doet MFA ook aan wat men ‘sociaal werk’ zou kunnen noemen. Dat betekent, sensibilisering binnen de lokale gemeenschappen. 

Steun onze changemakers

En maak mee het verschil

Doe een gift
4de Pijler
Het Vierde Pijler steunpunt biedt ondersteuning aan iedereen die vanuit Vlaanderen met een eigen ontwikkelingsproject bezig is.
changemaker delen

Tracy Bibo Tansia "We maken werkelijk een verschil in de levens van vrouwen! En dat geeft me veel voldoening"

Tracy Bibo Tansia werd in België geboren en getogen. Haar ouders zijn geboren in Congo. Ze is dus Belgische met Congolese roots. Toen ze nog aan de UGent studeerde, droomde ze er al van om naar Congo te gaan om er te werken in de ontwikkelingssamenwerking of als diplomate. Verhuizen naar Congo voelde voor haar als een logische transitie. Ze wilde teruggaan naar haar roots en daar het verschil maken.

In september 2019 verhuisde Tracy naar Bukavu, om er voor Mamas for Africa (MFA) als chef de mission van de lokale werking aan de slag te gaan. Via Mamas for Africa koos ze ervoor zich betekenisvol in te zetten voor de noden van de mensen in de regio, meer bepaald voor de vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van seksueel of gender gerelateerd geweld: de slachtoffers krijgen psychologische én medische ondersteuning.

In twee vrouwenopvanghuizen (Maison de la Femme), in Bukavu en Uvira van MFA, is er een team van psychologen en verpleegsters. Slachtoffers van seksueel geweld die meer gespecialiseerde medische zorg nodig hebben, worden naar het Panzi-ziekenhuis gestuurd. Dat ziekenhuis wordt gerund door dokter Mukwege die in 2018 de Nobelprijswinnaar voor de vrede ontving.

Naast slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt Mamas for Africa ook vrouwen met pathologische aandoeningen zoals prolapsus (baarmoederverzakking) en fistels (een opening tussen de vagina en de blaas of endeldarm met incontinentie tot gevolg). Dit zijn typische medische problemen die vastgesteld worden bij vrouwen in regio’s met weinig medische voorzieningen en een hoog vruchtbaarheidscijfer. Dankzij de steun van donateurs en sympathysanten kan MFA  jaarlijks een vijftigtal vrouwen voor wie Panzi te ver is, laten opereren in de ziekenhuizen van Walungu en Kasenga.

Ten slotte doet MFA ook aan wat men ‘sociaal werk’ zou kunnen noemen. Dat betekent, sensibilisering binnen de lokale gemeenschappen. Door de beeldvorming rond seksueel geweld te veranderen, probeert MFA het probleem bij de wortel aan te pakken. Ook gezinsplanning is een thema waarrond gewerkt wordt, want veel gezondheidsproblemen van vrouwen hebben te maken met het hoge geboortecijfer. De MFA-teams bemiddelen ook binnen families: wanneer bijvoorbeeld een vrouw verstoten wordt na een verkrachting dan gaat MFA het gesprek aan. En dat leidt er soms toe dat de relaties herstellen. MFA gaat voor een holistische aanpak waarbij de teams van MFA slachtoffers van seksueel geweld op verschillende vlakken proberen te versterken. Sommige slachtoffers hebben nood aan financiële onafhankelijkheid, wanneer ze bijvoorbeeld niet terug kunnen naar hun familie. Daarvoor wordt er samengewerkt met een aantal lokale partners.

De noden zijn gigantisch groot maar precies daarom heeft Tracy ervoor gekozen om chef de mission voor Mamas for Africa te worden, want voor haar is het belangrijk om te focussen op datgene wat je wél kan beïnvloeden en zo het verschil te maken.

Tot slot nog een korte getuigenis van Tracy die haar als een voorbeeld van een inspirerende changemaker maakt:

“Twee maanden geleden kwam er een slachtoffer van verkrachting toe in ons vrouwenhuis. Ik keek naar haar blik en het was precies alsof ze geen ziel meer had. Ik kan dit moeilijk beschrijven. Ze lachte niet en ze was precies niet echt aanwezig. Onze psychologe heeft haar toen begeleid en doorgestuurd naar het Panzi ziekenhuis voor verdere verzorging. Maandelijks ga ik zelf ook naar het Panzi ziekenhuis om te zien hoe het met onze vrouwen gaat. Onlangs liep ik daar rond en plots voelde ik iemand die me een knuffel gaf. Het was die vrouw! Ze lachte en zei: merci mama chérie. Dat is wat telt voor mij en waarom ik mijn werk zo graag doe. We maken werkelijk een verschil in de levens van vrouwen! En dat geeft me veel voldoening”.

Straf hé

Hoe Tracy Bibo Tansia zich zo betekenisvol inzet voor vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van seksueel of gender gerelateerd geweld?

Met jouw bijdrage blijven changemakers zich inzetten voor een betere wereld waarin niemand achterblijft. Kies zelf hoeveel je wil geven.

Doe een gift