top
ChangemakersDoe meeWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuwsWebwinkel
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

Dr. Denis Mukwege: “Slachtoffers van seksueel geweld worden changemakers in hun eigen gemeenschap”

Dr. Denis Mukwege, die vorig jaar voor zijn inzet voor de mensenrechten en strijd tegen seksueel geweld in Oost-Congo bekroond werd met de Nobelprijs voor de vrede, steunt de changemakers-campagne van 11.11.11.

Verkrachting, foltering en verminking zijn schering en inslag in Oost-Congo, in een omgeving waar rebellentroepen trachten terreur en angst te zaaien om zones die rijk zijn aan mijnrijkdommen in te nemen. Verkrachting werd er een oorlogswapen. Mukwege stichtte in 1998 speciaal voor verkrachtingsslachtoffers een kliniek, waar al 40.000 vrouwen zijn behandeld.

“In een instabiel klimaat, waar mensenrechten worden geschonden, zoals in Congo, waar onveiligheid deel uitmaakt van het leven van elke dag, zijn de changemakers van essentieel belang om het vuur van de hoop brandend te houden en de mannen, vrouwen en jongeren te helpen hun droomsamenleving op te bouwen”, klinkt het.

In een instabiel klimaat, waar mensenrechten worden geschonden, zoals in Congo, waar onveiligheid deel uitmaakt van het leven van elke dag, zijn de changemakers van essentieel belang om het vuur van de hoop brandend te houden en de mannen, vrouwen en jongeren te helpen hun droomsamenleving op te bouwen

Mukwege wil graag Radio Maendeleo van Thaïs Bagula en Passy Mubalama van Aidprofen, twee changemakers die centraal staan in de campagne van 11.11.11, extra in de verf zetten: “Beide zijn partners van 11.11.11 en onderscheiden zich door de meest afgelegen gemeenschappen te informeren, terwijl de tweede ook rond vrouwenrechten werk. De wereld staat voor heel veel uitdagingen: het individualisme, de globalisering van de economie die een deel van de regio’s en mensen uitsluit, de oorlogen, het geweld, de armoede die toeneemt in het noorden en het zuiden”, stelt hij.

Changemakers zoals Thaïs en Passy, slagen er volgens Mukwege ondanks alles in om verandering in hun eigen gemeenschap te brengen.  Hij gelooft dat ook slachtoffers positieve verandering kunnen brengen: “In het ziekenhuis van de Fondation Panzi hebben we vastgesteld dat mits medische, psychologische, socio-economische en Julische begeleiding, veel slachtoffers van seksueel geweld, hun leed niet alleen omzetten in kracht maar ook changemakers worden in hun eigen gemeenschap”.

“In Congo en helaas ook in heel wat andere landen is er vaak sprake van een beperking van de vrijheid. Maar dat mag diegene die zich inzetten voor een betere wereld niet ontmoedigen. Overal ter wereld moeten we ons verenigen. We moeten blijkgeven van durf en moed. We moeten blijven ijveren voor vrede en rechtvaardigheid, door de toegang tot de middelen, voor de waardigheid van elke vrouw en elke man”, besluit Mukwege.