top
ChangemakersWat en waaromDoe een gift
Video'sDownloadsNieuws
0

Winkelmandje

Dit is het overzicht van je bestelling. Om verder te gaan moet je inloggen of registreren. Aantallen kan je daarna aanpassen.

PERSBERICHT: “Deze campagne gaat naar het hart van 11.11.11"

U zal er dit weekend moeilijk naast kunnen kijken: de 20.000 vrijwilligers van 11.11.11 die van deur tot deur gaan, op een strategische plaats chocolade en truffels verkopen en allerlei bruisende fondsenwervende acties opzetten. Hiermee vragen zij steun voor ‘changemakers’, mensen die het verschil maken in vaak erg moeilijke omstandigheden.

“Met deze campagne gaan we naar het hart van 11.11.11”, zegt directeur Els Hertogen. “We zetten changemakers wereldwijd op een voetstuk. Changemakers zijn krachtige mensen en bewegingen die dag in dag uit vechten voor een sociaal en ecologisch rechtvaardiger wereld. Zonder activisten, sociale bewegingen of journalisten stonden we niet waar we vandaag staan. Om in de toekomst dat verschil te kunnen blijven maken, hebben zij hier wel de ruimte voor nodig. En die ruimte krimpt. Wetten bemoeilijken hun werking, ze worden in een kwaad daglicht gesteld en velen worden online of fysiek bedreigd. Wij vragen dan ook aan politici om het belang van changemakers en kritische stemmen te benadrukken in hun buitenlands beleid in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking, maar ook bij ons in Vlaanderen.”

Naar aanleiding van de campagne zijn enkele changemakers in het land. Zij trekken mee met onze vrijwilligers, nemen deel aan debatavonden of geven gastlessen aan hogescholen. 11.11.11 maakt van de gelegenheid gebruik om hun activiteiten in de kijker te zetten. Passy Mubalama uit Congo zet zich met de organisatie Aidprofen in voor vrouwenrechten in haar land. Zij stimuleert met haar organisatie het politieke engagement van jongeren en vrouwen zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten.

Thaïs Bagula is directeur en presentator bij Radio Maendeleo in het Congolese Bukavu. Maendeleo wordt al heel lang gesteund door 11.11.11. Door het organiseren van zogenaamde radioclubs geeft de zender het woord aan lokale gemeenschappen, ngo’s en mensenrechtenverdedigers.

Isabella Mendoza uit de Filipijnen is klimaatactiviste. Zij maakt deel uit van het team dat een klimaatpolitiek op poten helpt zetten in haar land en werkt daartoe samen met lokale overheden en organisaties.

Alle drie toeren ze deze week en in het actieweekend rond om te inspireren en om inspiratie op te doen. De campagnewebsite https://changemakers.11.be/changemakers geeft nog tal van voorbeelden van changemakers wereldwijd die op het vlak van klimaat en mensenrechten actief zijn. Zij worden gesteund door de lidorganisaties van 11.11.11.

Een special dit jaar is het campagnenummer Ubuntu van Tourist LeMC, dat momenteel op nummer één staat in de Vlaamse ultratop 50. Het nummer dat Tourist (alias Johannes Faes) speciaal voor onze campagne schreef gaat over het begrip ubuntu, een Afrikaanse term die betekent ‘ik ben omdat wij zijn’. Niemand is wie hij is zonder de ander, een boodschap die nauw aansluit bij de waarden van 11.11.11.

Deze avond brengt Tourist LeMC het nummer live tijdens zijn optreden in het Antwerps Sportpaleis.

De fondsenwervingsacties die dit weekend worden gehouden zijn niet alleen belangrijk voor onze eigen werking met onze partners in het Zuiden, maar ook voor alle lidorganisaties van de koepel 11.11.11. Organisaties als Oxfam-Solidariteit, Broeder Delen, FOS en Rikolto kunnen hiermee dus ook een deel van hun activiteiten in het Zuiden financieren.

Voor meer info over de campagne, de acties dit weekend en onze changemakers, ga naar www.11.be/changemakers